Onze konijntjes

s' Ochtends vroeg zitten onze konijntjes Fien, Teun, Zus en Jet al bij de achterdeur te wachten.
Samen met de kinderen worden ze gevoerd en af en toe mogen de kinderen bij de konijntjes spelen. Wat een gezellig stel!
Onze konijntjes hebben een eigen ren in de tuin waar ze helemaal thuis zijn.
De kinderen kunnen binnen naar ze kijken want ze wonen voor het raam.

gallery/konijntjes

Ons Markiesje

Er is een puppy bij ons komen wonen. Zijn naam is Siebe. De eerste periode zal wat wennen zijn voor ons allemaal. We gaan met hem op puppycursus waar we hem laten socialiseren met andere honden, paarden, geiten, kinderen, mensen met een beperking, ouderen en konijnen. We vinden het belangrijk dat de pup zoveel mogelijk went aan allerlei situaties omdat we hem in de toekomst ook in willen zetten voor coaching, trainingen en behendigheid.

We voeden Siebe op tot een lieve, betrouwbare en rustige hond die tegen een stootje kan.
Markiesjes zijn over het algemeen slimme hondjes die lief zijn voor kinderen en zacht in de omgang. Er zijn een aantal Markiesjes die ingezet worden als hulphond voor mensen met een beperking.

gallery/siebe (2)

Huisdieren bij Villa Vrolijk Amersfoort

Wat is er fijner dan je kind de mogelijkheid te geven op te groeien met huisdieren. Dit is goed voor kinderen omdat zij op die manier leren om te gaan met dieren. Ook leren de kinderen op deze manier dat huisdieren verzorging en liefde nodig hebben én kinderen kunnen fijn spelen met huisdieren. Kinderen die met huisdieren omgaan voelen zich vaak veilig en hebben een goed zelfbeeld, dit alles door de affectie en de ‘vriendschap’ van huisdieren richting kinderen.

Veel gastouders hebben huisdieren zodat de kinderen kunnen genieten van alle voordelen die de omgang met huisdieren biedt. Wel is het van belang dat in aanwezigheid van een huisdier tijdens de opvang de gastouder altijd alert blijft, hoe lief en goed getraind het huisdier ook is. Kinderen moeten namelijk ook leren om te gaan met huisdieren, ze beseffen zich bijvoorbeeld niet dat het trekken aan een staart pijn kan doen en ze kunnen (nog) niet inschatten hoe het huisdier zal reageren.

Tijdens de omgang met huisdier zijn dit aandachtspunten waar ik op let om de veiligheid van je kind in het bijzijn van een huisdier te waarborgen:

  • Ik leer kinderen dat wanneer een huisdier zich ergens verstopt (bijv. onder het hok of in zijn mandje in de puppyren) het huisdier met rust gelaten wil worden.

  • Ik let op de signalen van het huisdier, een huisdier waarschuwt vaak voordat hij echt iets zal doen.

  • Wanneer het huisdier aan het eten/drinken is wil het vaak niet gestoord worden, ik leg dit uit en zorg ervoor dat het huisdier dan ook echt niet gestoord zal worden.

  • Ik zorg ervoor dat zowel het kind als huisdier geen stress ondervindt aan het samenzijn, dit is voor beide niet goed. In een stressvolle situatie kan een huisdier angstig reageren.

  • Ik blijf in de buurt wanneer de huisdieren en de kinderen in 1 ruimte zijn.

  • En uiteraard: we genieten van de fijne tijd die de kinderen en huisdieren samen zullen hebben!